Kuluneena keväänä Dynaset julkaisi tuliterän hydrauligeneraattorisarjan nimeltä Super Compact. Ensijulkaisu tapahtui Las Vegasissa Conexpo-messuilla ja Euroopassa julkaisu oli tarkoitus tehdä maaliskuussa Italian Samoter-messuilla. Messuja jouduttiin kuitenkin vallinneen tilanteen vuoksi siirtämään lokakuulle ja vielä uudelleen ensi vuoden maaliskuulle. Tästä johtuen Dynaset päätti tuoda Super Compactin Euroopankin markkinoille heti ilman sen kummempaa julkaisutilaisuutta.
Uusi tuotesarja otettiin Yhdysvalloissa vastaan avosylin, ja siellä hydrauligeneraattorit ovat vielä melko uusia tulokkaita markkinoilla. Messuvieraat olivatkin kiinnostuneita uudesta mallisarjasta, ja useimmat heistä olivat nähneet siihen liittyviä mainoksia alkuvuoden aikana. Yhdysvaltoihin tehtiinkin Super Compact -henkinen kampanja alkuvuodesta 2020.
Mikä on uutta uudessa mallistossa?
Mutta mikä uudessa generaattorisarjassa on uutta? Kuten nimikin jo viittaa, uudet mallit ovat pienempiä ja kevyempiä kuin edellisen sarjan mallit. Jos esimerkiksi vilkaisemme uutta HG 19F mallia, joka korvaa HG 15 ja HG 20 generaattorimallit, HG 19F on 35 % pienempi ulkomitoiltaan kuin HG 20. Samalla kokoero muihin generaattoreihin, kuten dieselkäyttöisiin, kasvoi entisestään. Mallisarjassa on malleja, jotka ovat jopa 95 % pienempiä kuin vastaavan tehoiset dieselkäyttöiset generaattorit. Toisin sanoen, voit saada tehokkaan generaattorin ilman, että sinun täytyy uhrata koko ajoneuvosi takatilaa. Sinun ei tällöin myöskään tarvitse raahata generaattorikärryä mukanasi.
Teknisiä parannuksia
Samalla generaattoreihin tuli myös tehonsuhde parannuksia. Tämä ilmenee esimerkiksi pienentyneenä öljyvirtauksen tarpeena, josta voidaan kiittää moottoriparannusta. Esimerkiksi uusi HG 3,5 tarvitsee viisi litraa vähemmän öljyvirtausta kuin edellinen malli. Edellinen malli vaati 23 litran virtauksen, kun uusi malli pärjää jo 18 litralla. Tämä puolestaan tekee uudesta sarjasta vielä sopivamman pienemmille ajoneuvoille ja koneille, joiden käytettävissä oleva hydraulitehokin on usein rajallisempi.
Mukaan mahtuu myös muita parannuksia. Sarjan kolmivaihesähköä tuottaviin generaattoreihin lisättiin automaattiset jännitteen säätimet (Automatic Voltage Regulator AVR). Jännitteen säätimen tehtävä on pitää jännite asetetulla tasolla, vaikka generaattorin kuorma vaihtelisi. Jos esimerkiksi kuormitat generaattoria sirkkelillä ja sammutat sirkkelin, generaattori saattaisi hetkellisesti nostaa jännitettä kuormituksen muutoksen vuoksi, mutta automaattinen jännitteen säädin pitää jännitteen halutulla tasolla reagoiden alle sekunnissa kuormituksen muutokseen.
Teknisesti AVR on toteuttu kahdella tavalla riippuen generaattorimallista. Generaattoreissa on käytetty joko compound-tyyppistä tai elektronista jännitteen säädintä. Compound-säädin on kytketty apukäämiin, ja se pitää ulostulojännitteen ±5 % tarkkuudella säädetystä. Elektroninen jännitteensäädin on kytketty staattorikäämitykseen ja se kykenee pitämään jännitteen ±3 % tarkkuudella säädetystä.
Samankaltainen säädin löytyy myös generaattorin tuottaman sähkön taajuuden hallinnasta ja sitä kutsutaan RPM-patruunaksi. Yksi seikka, joka hydrauligeneraattoreissa pitää ottaa huomioon, ovat muutokset järjestelmän öljyvirtaamassa. Hydraulijärjestelmän kuormituksen vaihdellessa myös öljyvirtaama voi heilahdella. Jos hydrauligeneraattori saa tarpeisiinsa nähden liikaa öljyvirtausta, sen tuottaman sähkön taajuus voisi pyrkiä kohoamaan.
Ja mitä tämä puolestaan tarkoittaa käytännössä? Kun käytät hydraulijärjestelmän hydraulilaitteita, ne tarvitsevat öljyvirtausta toimiakseen. Tämä virtaus tuotetaan hydraulipumpulla. Kun yhtäkkiä lopetat hydraulilaitteen käytön, tämä voi aiheuttaa muualle järjestelmään virtaaman heilahduksen. Käytännössä generaattorilla tämä näkyy ”ylimääräisenä” öljyvirtaamana.
Tämä virtaama puolestaan pyrkii pyörittämään generaattorin hydraulimoottoria säädettyä kierrosnopeutta nopeammin. Tässä tapauksessa ulostulevan sähkön taajuus nousisi, ellei laitteessa olisi automatisoitua taajuuden säätöä. Kun laitteessa on säädin, se päästää moottorille vain tarvittavan määrän virtaamaa pitäen taajuuden säädetyllä tasolla. Säädin pystyy mukautumaan jopa 20–30 % l/min öljyvirtaaman ylityksiin pitäen samalla jännitteen ±5 % tarkkuudella säädetystä. Suunnitellun öljyvirtaaman ylittävä virtaama ohjataan ohituslinjaan.
Näiden kahden teknologian, automaattisen jännitteen säätimen ja automaattisen taajuuden säätimen, avulla hydrauligeneraattoreiden tuottama sähkö on tasalaatuista, joka soveltuu 400 voltin jännitteelle suunniteltujen työkalujen käyttöön.
60 Hz standardimalleja myös saatavilla!
Super Compact -sarjaan kuuluu kaksitoista 50 Hz standardimallia aina 3,5 kVa:sta 80:kVa:iin. Sarjassa on myös uutuutena kuusi 60 Hz standardimallia, ja niiden tehohaarukka on 3,7 kW:sta 18 kW:iin. Näin generaatattorien avulla voi huoletta käyttää 60 Hz sähköverkoille suunniteltuja laitteita. Näillä malleilla on UL-sertifikaatti vireillä. Tehokkaampia generaattoreita on saatavilla kysymällä.
Tutustu HG Hydrauligeneraattorin tuotesivuun klikkaamalla tätä!